Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z krewetkami i mango

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krewetki 40 dkg
makaron ryżowy 400 g
mango 2 szt
papryka czerwona 2 szt
ogórek 3 szt
orzechy nerkowca 0,5 szkl
natka kolendry 3 łyżki
szczypiorek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 1 szt
sok z limonki
cukier brązowy 3 łyżki
sos rybny 3 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Porada

Lekka, ale i sycąca tajska sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i mango. Bardzo smaczna, łącząca wiele smaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z krewetkami i mango

Makaron ryżowy gotujemy wg. przepisu i odlewamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki sosu rybnego i 1 łyżkę cukru. Na to wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy minutę. Dodajemy do makaronu. Mango, ogórki i paprykę kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Dodajemy kolendrę i szczypiorek,dokładnie mieszamy. Orzechy lekko rozdrabniamy i podsmażamy na suchej patelni. W innym naczyniu mieszamy sok z limonki, 1 łyżkę sosu rybnego, sos sojowy, olej sezamowy, 2 łyżki brązowego cukru i rozgniecione 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników i polewamy sałatkę. Doprawiamy pieprzem kajeńskim do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak