Sałatka z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami nerkowca

Sałatka z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami nerkowca

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybka w przygotowaniu, a przy tym wykwintna i bardzo smaczna sałatka. Wyrazisty ser feta świetnie komponuje się ze słodką żurawiną i delikatnymi orzechami nerkowca. Całości dopełnia miodowo-balsamiczny dressing o subtelnym aromacie pomarańczy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • kozi ser (roladka)

    100 gramów
  • żurawina suszona

    3 łyżki
  • orzechy nerkowca

    3 łyżki
  • rukola

    3 garście

Na dressing:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko rumianego koloru.

Składniki na dressing dokładnie wymieszać. Na talerzach ułożyć rukolę, pokrojony lub pokruszony ser kozi, żurawinę i orzechy nerkowca.

Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem.

Do przygotowania dressingu najlepszy jest sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Sałatka bardzo dobrze smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat