Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami nerkowca

5.0
(43)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Szybka w przygotowaniu, a przy tym wykwintna i bardzo smaczna sałatka. Wyrazisty ser feta świetnie komponuje się ze słodką żurawiną i delikatnymi orzechami nerkowca. Całości dopełnia miodowo-balsamiczny dressing o subtelnym aromacie pomarańczy.

Składniki:

Na sałatkę:

kozi ser (roladka) 100 gramów
żurawina suszona 3 łyżki
orzechy nerkowca 3 łyżki
rukola 3 garście

Na dressing:

sok wyciśnięty z pomarańczy 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód 1 łyżeczka

Porada

Do przygotowania dressingu najlepszy jest sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Sałatka bardzo dobrze smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko rumianego koloru.

Składniki na dressing dokładnie wymieszać. Na talerzach ułożyć rukolę, pokrojony lub pokruszony ser kozi, żurawinę i orzechy nerkowca.

Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak