Sałatka z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami nerkowca

Sałatka z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami nerkowca

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybka w przygotowaniu, a przy tym wykwintna i bardzo smaczna sałatka. Wyrazisty ser feta świetnie komponuje się ze słodką żurawiną i delikatnymi orzechami nerkowca. Całości dopełnia miodowo-balsamiczny dressing o subtelnym aromacie pomarańczy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • kozi ser (roladka)

    100 gramów
  • żurawina suszona

    3 łyżki
  • orzechy nerkowca

    3 łyżki
  • rukola

    3 garście

Na dressing:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko rumianego koloru.

Składniki na dressing dokładnie wymieszać. Na talerzach ułożyć rukolę, pokrojony lub pokruszony ser kozi, żurawinę i orzechy nerkowca.

Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem.

Do przygotowania dressingu najlepszy jest sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Sałatka bardzo dobrze smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat