Sałatka z koprem włoskim i makaronem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler naciowy

    4 łodygi
  • makaron sojowy

  • pieczarki

    5 szt
  • jaja na twardo

    2
  • mięta

  • sok z cytryny

  • cebula

    1/2
  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sos: cebulę obrać i drobniutko posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. cebulę z czosnkiem przełożyć do szklanki, dodać sos sojowy, ocet i mieszając dolewać powoli oliwę. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić.

W garnku zagotować wodę, zestawić z ognia. włożyć do niej makaron, przykryć i odczekać 3 minuty. Po tym czasie wyjąć makaron, odczekać aż ostygnie i porozrywać lub pociąć go nożem na krótsze nitki.

Pieczarki, seler i koper włoski obrać i oczyścić. Warzywa pokroić na plasterki a jajka na ósemki. Do dużej salaterki przełożyć seler, koper, pieczarki, makaron i jajka. Kilka liści mięty posiekać i dodać do sałatki, skropić sokiem i delikatnie przemieszać. Na końcu polać wcześniej przygotowanym sosem i jeszcze raz delikatnie przemieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 26.10.2013 23:23
Jakoś tak mało jest wykorzystywany koper włoski ,a szkoda .Ma bardzo ciekawy ,lekko anyżowy smak.Jestem za sałatka.
miroslawa 25.10.2013 05:35
Brzmi ciekawie
Joannasz3190 24.10.2013 20:17
Lubię takie sałatki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat