Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z koprem włoskim i makaronem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler naciowy 4 łodygi
makaron sojowy
pieczarki 5 szt
jajko ugotowane na twardo 2
mięta
sok z cytryny
cebula 1/2
oliwa 3 łyżki
ocet winny 3 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z koprem włoskim i makaronem

Przygotować sos: cebulę obrać i drobniutko posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. cebulę z czosnkiem przełożyć do szklanki, dodać sos sojowy, ocet i mieszając dolewać powoli oliwę. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić.

W garnku zagotować wodę, zestawić z ognia. włożyć do niej makaron, przykryć i odczekać 3 minuty. Po tym czasie wyjąć makaron, odczekać aż ostygnie i porozrywać lub pociąć go nożem na krótsze nitki.

Pieczarki, seler i koper włoski obrać i oczyścić. Warzywa pokroić na plasterki a jajka na ósemki. Do dużej salaterki przełożyć seler, koper, pieczarki, makaron i jajka. Kilka liści mięty posiekać i dodać do sałatki, skropić sokiem i delikatnie przemieszać. Na końcu polać wcześniej przygotowanym sosem i jeszcze raz delikatnie przemieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 26.10.2013 23:23
Jakoś tak mało jest wykorzystywany koper włoski ,a szkoda .Ma bardzo ciekawy ,lekko anyżowy smak.Jestem za sałatka.
miroslawa 25.10.2013 05:35
Brzmi ciekawie
Joannasz3190 24.10.2013 20:17
Lubię takie sałatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak