Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

cukinia 3 kg
cebula 0,5 kg
marchew 0,5 kg
kapusta biała 2 kg

zalewa

sól 5 łyżek
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
ziele angielskie 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 3 Łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt
olej 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z kapusty

Cukinie wyszorować, nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na długie płaty. Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny. Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić na 2-3 godziny. Cukinie i cebulę odcisnąć, wymieszać, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy i gorącym płynem zalać sałatkę; odstawić na 3 godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez 20-30 minut w garnku wyłożonym ściereczką, wlewając tyle wody, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak