Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sok z cytryny
1 szt -
oliwa
7 łyżek -
miód płynny
1 łyżka -
kalarepka młoda
2 szt -
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżka -
ogórek gruntowy
2-3 szt -
rzodkiewka
1 pęczek -
truskawki świeże
10 szt -
ser kozi
200 g (lub feta) -
koperek
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego
Kalarepkę obrałem, pokroiłem 1,5 cm kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę.
Ogórka przekroiłem na pół, usunąłem pestki, pokroiłem w podobne do kalarepki kawałki.
Rzodkiewkę pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami.
Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane.
Komentarze (6)