Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z jajkiem, kabanosem i karmelizowaną gruszką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata lodowa 1 szt
rukola 50 g
kabanos 50 g
pomidorki koktajlowe 10 szt
jajka ugotowane na twardo 3 szt
mozzarella 100 g
płatki migdałowe 2 łyżki
gruszki 1 szt
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z jajkiem, kabanosem i karmelizowaną gruszką

Sałatę i rukolę umyć, osuszyć, porwać i umieścić w dużej misie. Pomidorki przekroić na pół, wrzucić do sałaty, kabanosa pokroić na kawałki, podobnie mozzarellę. Jajka obrać pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki przenieść do misy. Przygotować sos: w szklance zmieszać oliwę z octem, dodać przyprawę do sałatek, sól, pieprz. Polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
Gruszkę obrać, pokroić w paski. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła, podsmażyć gruszkę. Na sam koniec dodać szczyptę brązowego cukru. Zrumienioną gruszką udekorować wierzch sałatki. Umieścić w lodówce, schłodzić 1h przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 15.11.2014 16:19
co za pyszności, super sałatka
luna76 15.11.2014 10:11
Bardzo apetyczna sałatka
Konczi 15.11.2014 08:52
smaczne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak