Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z gruszkami, figami, rukolą i orzechami włoskimi
Pod koniec lata lub jesienią sięgnij po sezonowe owoce i warzywa! Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić sałatkę z gruszkami, figą, rukolą, orzechami włoskimi oraz opcjonalnie dynią. Całość dopełni sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano. Sałatka z gruszkami to idealny przepis na szybką i smaczną kolację.
Kroki postępowania
Dynię, kroimy na półksiężyce, smarujemy oliwą i ulubionymi przyprawami (np. słodką papryką, rozmarynem, solą, pieprzem) i zapiekamy do miękkości.
Rukolę układamy w metalowej obręczy, na niej układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany świeży włoski orzech.
Figę kroimy w ćwiartki. Całą sałatkę polewamy sosem włoskim rozrobionym z oliwą z oliwek. Podajemy na kolację.