Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z grillowanym serem halloumi, pikantym kurczakiem i warzywami na ciepło
*SOS DO SAŁATY
Musztardę (wybrałam bawarką ze względu na jej słodki smak),oliwę z oliwek oraz sok z cytryny wymieszać, dodać zioła dalmatyńskie.
Ponownie wymieszać.
*Roszponkę wypłukać i wysuszyć.
*Paprykę pokroić w kostkę, ogórek oraz cukinię w plasterki, pomidora w ćwiartki, cebulę w piórka.
*Ser halloumi pokroić w plastry, nie za cienkie i niezbyt grube (ok.1,5 cm)
*Na rozgrzaną patelnie z olejem dodać kurczaka, usmażyć.
*Odstawić kurczaka, na tej samej patelni dodać paprykę, cebulę oraz cukinie. Całość przez chwilę zostawić (nie mieszać), po chwili wymieszać, jak warzywa nabiorą koloru, dodać kurczaka. Całość wymieszać.
*Na rozgrzaną patelnie grillową (można również na zwykłej) grillować ser halloumi, aż nabierze rumianego koloru.
*Na talerzu rozłożyć roszponkę, ogórek, pomidora, dodać ciepłe warzywa z kurczakiem, polać sosem i na końcu położyć ser halloumi.
Polecam niebo w gębie!