Sałatka z grillowanym kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, szybka i pożywna sałatka z grillowanym kurczakiem inspirowana hawajskimi poke bowlami, która cieszy oko!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos do sałatki:

  • tahini pasta sezamowa

    2 duża łyż.
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 duża łyż.
  • oliwa

    1 duża łyż.
  • czosnek

    1 ząbek
  • woda letnia

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta

Marynata do kurczaka:

  • sos sojowy

    2 duża łyż.
  • miód

    1 duża łyż.
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 szczypta

Składniki na sałatkę:

  • roszponka

    2 garści
  • pomidorki cherry

    5 sztuk
  • awokado

    1 ćwiartka
  • rzodkiewka

    3 sztuki
  • ogórek zielony

    1 ćwiartka
  • groszek cukrowy

    1 garść
  • kiełki brokuła

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pojedynczą pierś z kurczaka dzielimy na dwie porcje i wstawiamy z marynatą na ok. 2h do lodówki, następnie kroimy wszystkie składniki i odkładamy je na bok.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony.

Na dnie miski mieszkamy składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na przygotowany sos kładziemy pokrojone warzywa w podany na zdjęciu sposób.

Gdy kurczak jest gotowy odkładamy go na by odpoczął i po ok. 5 min. kroimy w cienkie plasterki którymi dekorujemy naszą sałatkę.

Kurczaka można marynować nawet 15min jednak im dłużej, tym lepiej przejdzie smakiem marynaty. •Dodatek miodu zapewnia piękny złoty kolor. •Przygotowanie sosu na dnie miski ułatwia jego późniejsze wymieszanie ze składnikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat