Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z gotowanych buraczków, ogórków i jabłka
Sałatka z gotowanych buraczków, ogórka kiszonego i jabłka to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu, najlepiej do pieczonych i smażonych mięs. Z tym przepisem zrobisz ją błyskawicznie, już w 15 minut!
KROK 1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.
* Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.
KROK 2. Małą czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, dużego ogórka kiszonego oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
KROK 3. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem (lub ksylitolem) oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.