Sałatka z dodatkiem pomelo

Sałatka z dodatkiem pomelo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1/2 małej szt
  • marchewka

    1 duża szt
  • pietruszka korzeń

    1/2 małej szt
  • natka pietruszki

  • pomelo

    2-3 grube plastry
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • sól

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
  • jabłko

    1 duża szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, grube zakończenia liści kroimy w kostkę.
Marchew, jabłko i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych okach tarki. Natkę pietruszki i cebulę (każde osobno) siekamy - tym razem dodałam natkę mrożoną. Pomelo szorujemy szczoteczką i płuczemy gorącą wodą, odkrawamy dwa /trzy grube plastry ze środkowej części owocu.
Wybieramy miąższ spomiędzy białych osłonek (albedo) i kroimy w kostkę.
Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnione pomelo, wciskamy troszkę soku z cytryny, dodajemy soli leciutko do smaku.
Pozostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie łączymy składniki sałatki z sosem, dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy do salaterki lub na półmisek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bernadetta2 15.04.2012 13:02
ciekawe
grasylwia 15.01.2012 10:51
muszę spróbowac zrobić
Dorota71 20.09.2010 11:49
super
IZABELA29 27.08.2010 08:47
zapewne pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat