Sałatka z czarnego ryżu, rzodkiewki i sezamu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode marchewki konserwowe

    1 puszka
  • rzodkiewki

    1 pęczek
  • zielone cebulki

    4 sztuki
  • kiełki rzodkiewki

    1 garść
  • kolendra

    1 pęczek
  • ziarno sezamu

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,25 łyżeczki
  • miód

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżka
  • imbir starty

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ryż czarny

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny. Gdy składniki połączą się dodać imbir i pieprz kajeński. Jeszcze raz wymieszać i odstawić na pół godziny. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.
2. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
3. Do zimnego ryżu dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, odsączone i pokrojone na ćwiartki młode marchewki, rzodkiewki i zielone cebulki pokrojone na plasterki. Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać posiekaną nać kolendry, kiełki rzodkiewki i ziarno sezamu. Dobrze wymieszać i podawać natychmiast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 03.08.2013 07:40
Wygląda genialnie, muszę spróbować
Anna169Hosz 03.07.2013 14:30
Bardzo oryginalna.
mufinka79 05.12.2012 18:48
świetna propozycja :)
Botwinka 04.12.2012 15:57
super
Goya 04.12.2012 12:58
extra wygląda
Patrycja25 04.12.2012 12:12
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat