Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z cukinii i papryki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warzywa

cukinia 1 kg
papryka czerwona 1 kg
marchew 700 g
cebula 4 szt

Zalewa

woda 3 szkl
ocet 10 % 1 szkl
cukier 3/4 szkl
miód 1 kopiasta łyżka
ziele angielskie 12 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
sól do smaku
olej 1 szkl

Porada

Cukinię możemy zastąpić kapustą. Cukinii nie obieramy, najlepiej użyć zielonej i żółtej, papryka też może być kolorowa, im więcej kolorów tym sałatka wygląda apetyczniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cukinii i papryki

Warzywa umyć , oczyścić i rozdrobnić, ja zrobiłam to za pomocą malaksera, na tarczach krojących, ale można też poszatkować ręcznie, marchew zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do większej miski, posolić do smaku ok. 2 łyżki wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. W dużym rondlu zagotować składniki zalewy, oprócz oliwy. Na wrzącą zalewę włożyć wyciśniętą sałatkę, gotować 15 minut, jeśli sałatka jest pokrojona grubiej gotujemy chwilę dłużej. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę.Próbujemy smak jeśli byłaby za mało słona, dosalamy. Gotową sałatkę wkładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 27.12.2016 22:11
Robię podobną i nie ważne ile bym słoików zrobiła zawsze jest za mało - ona jest bardzo smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak