Sałatka z cukinii do słoików

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 kg
  • marchew

    1 kg
  • cukinia

    1 1/2 kg
  • cebula

    4-5 szt
  • sól

    2 łyżki
  • Zalewa:

  • ocet

    1 1/2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • woda

    3 1/2 szkl
  • ziele angielskie

    10-12 ziaren
  • pieprz

    ok 15 ziaren
  • liść laurowy

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć i poszatkować. Można kroić, ścierać na tarce jak kto woli. Ja pokroiłam, a na tarce starłam marchew. Pokrojone warzywa zasypać solą i odstawić na 1-3 godz.
W dość dużym garnku zagotować zalewę i do wrzącej dodać odciśnięte (ale nie do końca) warzywa. Gotować ok 10 min.
Nakładać do przygotowanych słoików i pasteryzować w zależności od wielkości słoika 15-25 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat