Sałatka z cukinii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • cukinia

    2,5 kg
  • cebula

    0,5 kg

Marynata

  • olej

    1 szklanka
  • ocet

    1/2 szklanki
  • sól

    2 łyzki
  • cukier

    200 g
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z cukinii foto
Przygotować potrzebne składniki.
Krok 2 - Sałatka z cukinii foto
Cukinię umyć nie obierać i usunąć z niej ziarnka.
Krok 3 - Sałatka z cukinii foto
Pociąć ją na paski,a następnie na plasterki.
Krok 4 - Sałatka z cukinii foto
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Krok 5 - Sałatka z cukinii foto
Do dużej miski przełożyć warzywa i dodać składniki marynaty tj.olej,ocet,sól,cukier i pieprz ziołowy.Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Krok 6 - Sałatka z cukinii foto
Po dwóch godzinach warzywa zmiękną i puszczą sok.
Krok 7 - Sałatka z cukinii foto
Przekładamy je wtedy do słoików wraz z wytworzonym płynem,słoiki zakręcamy i pasteryzujemy nie dłużej jak 5 minut.
Krok 8 - Sałatka z cukinii foto
Po wyjęciu i ostudzeniu sałatkę przechowujemy w spiżarni.
ben-ka
Przepis pochodzi z księgi @anemon a,że robiłam ją kilka razy wiem,że olej ma bardzo duże znaczenie więc używajmy dobrej jakości oleju do tej sałatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 15.07.2016 11:58
podoba mi się :)
ben-ka 02.12.2015 12:58
Robię ją co roku, jeszcze nam smakuje:)
Alex_M 04.09.2014 09:34
świetna sałatka :)
romanrafal 01.09.2014 07:22
smaczna sałatka
Margo1 29.08.2014 16:29
Lubię taką
IZABELA29 25.08.2014 07:11
warto zrobić
mysza75 20.08.2014 22:13
jaka fajna sałatka na zimę idealna
anemon 20.08.2014 13:40
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu i że sałatka Ci posmakowała. Masz rację, jakość oleju ma duże znaczenie. @Bernadeta1, sałatka jest raczej łagodna w smaku niż ostra. Bardzo smaczna, polecam.
gusia1000 20.08.2014 12:45
Warto taką zrobić na zimę.
gosia56 20.08.2014 12:37
na pewno smaczna;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat