Sałatka z buraków w sosie z kiszonych ogórków

Sałatka z buraków w sosie z kiszonych ogórków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone pieczone

    3 kg
  • Cebula czosnkowa

    1 kg
  • sok z ogórków kiszonych

    do smaku
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej roślinny

    1 szkl.
  • czosnek

    duża główka
  • ocet jabłkowy

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki wybrać równej wielkości, wyszorować, włożyć do foliowego rękawa, zamknąć z obu końców. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 180*C i piec 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Pozostawić do ostygnięcia.

Kwas z ogórków przelać do garnka, dodać koper z kiszenia i gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje.

Ocet jabłkowy połączyć z gorącym kwasem z ogórków. Rozgrzać prawie do wrzenia i dodać olej, cukier i nieco soli.

Zimne buraki obrać i utrzeć na największych oczkach tarki. Posiekać cebulę albo pokroić w cienkie piórka. Połączyć warzywa i zalać gorącą zalewą. Wymieszać.

Odstawić na kilka lub kilkanaście godzin (np. na całą noc). Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.

Napełnić słoiki średniej wielkości, zakręcić i pasteryzować 15-25 minut w zależności od wielkości słoików.
Habibi
Przed podaniem dodać do buraczków drobno pokrojoną świeżą cebulę, starte jabłko, drobno pokrojonego kiszonego ogórka i ew. nieco przypraw do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat