Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    12 szt (małych)
  • śliwki węgierki

    700 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    1 szt
  • szpinak świeży

    250 g
  • ocet winny

    125 ml
  • olej

    125 ml
  • oliwa

    70 ml
  • pokruszony ser kozi

    250 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos : ocet wymieszałem z cukrem i powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem.
Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem. Po rozwinięciu z folii, ostudziłem je, następnie obrałem i pokroiłem w plasterki, polałem połową sosu i wymieszałem. Resztą sosu polałem śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyłem liśćmi szpinaku, na nich ułożyłem buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Całość posypałem pokruszonym kozim serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 17.09.2015 11:29
Polecamy ;)
Mniam 15.09.2015 11:53
Świetna sałatka! Dobrze skomponowana, aj zjadłabym taką :)
mysza75 15.09.2015 10:47
fajne, lekkie i zdrowe połaczenie
Małgorzata Pin 15.09.2015 10:28
Wygląda zdrowo i smacznie.
paulina2157 15.09.2015 10:05
bardzo ciekawe połączenie
gosia56 15.09.2015 10:04
super sałatka;)
R'n'G Kitchen 15.09.2015 10:01
Kasiu, tak jak my :* Pozdrawiamy <3
R'n'G Kitchen 15.09.2015 10:01
Przepyszne połączenie, polecamy ;)
berys18 15.09.2015 09:28
fajne smaki, super wygląd
Futka 15.09.2015 09:03
Boskie połączenie! Wszystko co kocham - buraczki, kozi ser i śliwunie - pychoty! :*

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat