Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z brokułami w sosie majonezowo-czosnkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata lodowa 1 sztuka
brokuł 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
majonez tradycyjny 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brokułami w sosie majonezowo-czosnkowym

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w ósemki. Brokuł oddzielamy od łodygi, opłukujemy, wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki octu, 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie odcedzamy, zostawiamy do przestudzenia. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy w misce. Gdy jajka i brokuł przestygną, układamy na sałacie.
Przygotowujemy sos: majonez i musztardę umieszczamy w kubku, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem wierzch sałatki. Jeśli wolicie - można wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak