Sałatka z brokułami w sosie majonezowo-czosnkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata lodowa

    1 sztuka
  • brokuł

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • majonez tradycyjny

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • jaja na twardo

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w ósemki. Brokuł oddzielamy od łodygi, opłukujemy, wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki octu, 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie odcedzamy, zostawiamy do przestudzenia. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy w misce. Gdy jajka i brokuł przestygną, układamy na sałacie.
Przygotowujemy sos: majonez i musztardę umieszczamy w kubku, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem wierzch sałatki. Jeśli wolicie - można wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat