Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiejska z bobem
1. Ziemniaki dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wybieramy raczej te mniejsze ziemniaczki, szybciej się ugotują, poza tym ładniej wyglądają, większe warto przekroić na pół.
2. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ważne, żeby jednak się nie rozpadał. Bób obieramy z łupinek.
3. Plastry boczku kroimy na większe kawałki i podsmażamy aż będzie zrumieniony i chrupiący.
4. W słoiku przygotowujemy dressing. Wlewamy oliwę czosnkową i oliwę z chilli, dodajemy ocet, musztardę oraz miód. Zakręcamy słoik i kilkakrotnie potrząsamy słoikiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie kilka razy potrząsamy.
5. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki na ćwiartki lub połówki, koperek drobno siekamy. Ser bursztyn kroimy w cieniutkie paseczki.
6. Do dużej miski przekładamy ugotowane ziemniaki wymieszane z poszatkowanym koperkiem, dodajemy ugotowany bób, posypujemy chrupiącym boczkiem, piórkami cebuli, następnie układamy pomidorki, po wierzchu posypujemy paseczkami sera. Całość polewamy dressingiem, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, sałatkę odstawiamy na pół godziny, żeby smaki się połączyły.