Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bób
500 g -
boczek
8 plastrów -
cebula czerwona
-
pomidorki koktajlowe
-
ser bursztyn
5 plastrów -
koperek
pęczek -
Musztarda francuska Prymat
czubata łyżeczka -
ocet winny biały
2 łyżki -
só, pieprz do smaku
-
ziemniaki młode
-
oliwa
3 czosnkowa -
oliwa
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sałatka wiejska z bobem
1. Ziemniaki dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wybieramy raczej te mniejsze ziemniaczki, szybciej się ugotują, poza tym ładniej wyglądają, większe warto przekroić na pół.
2. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ważne, żeby jednak się nie rozpadał. Bób obieramy z łupinek.
3. Plastry boczku kroimy na większe kawałki i podsmażamy aż będzie zrumieniony i chrupiący.
4. W słoiku przygotowujemy dressing. Wlewamy oliwę czosnkową i oliwę z chilli, dodajemy ocet, musztardę oraz miód. Zakręcamy słoik i kilkakrotnie potrząsamy słoikiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie kilka razy potrząsamy.
5. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki na ćwiartki lub połówki, koperek drobno siekamy. Ser bursztyn kroimy w cieniutkie paseczki.
6. Do dużej miski przekładamy ugotowane ziemniaki wymieszane z poszatkowanym koperkiem, dodajemy ugotowany bób, posypujemy chrupiącym boczkiem, piórkami cebuli, następnie układamy pomidorki, po wierzchu posypujemy paseczkami sera. Całość polewamy dressingiem, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, sałatkę odstawiamy na pół godziny, żeby smaki się połączyły.
Komentarze (9)