Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka turystyczna
Następnie dodaję cebulę pokrojoną w plastry oraz marchewkę startą na dużych oczkach lub ewentualnie pokrojoną w plasterki. Łączę z ogórkami.
Warzywa zalewam olejem i octem, dosypuję cukier i wrzucam ziele angielskie oraz listek laurowy.
Następnie gotuję. Po około 15 minutach doprawiam solą i pieprzem do smaku. Od czasu do czasu mieszam i gotuję do momentu aż warzywa zmiękną.
Właściwie sałatka jest już gotowa. Przeznaczona jest ona do słoików, jednak najpierw musi wystygnąć.
Najlepiej robić ją wieczorem to przez noc wystygnie i rankiem można wkładać ją do słoików (ja używam łyżki cedzakowej) i pasteryzować około 25 minut.
Świetnie nadaje się jako dodatek do ziemniaków lub na kanapkę. Dobra jest również świeża.
Smacznego :)