Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka turystyczna

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg
cebula 5
marchew 5
ocet 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
pieprz
sól
ziele angielskie 8
Liść laurowy suszony Prymat 4

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka turystyczna

Ogórki umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry około pół centymetra. Najlepiej od razu wszystko wrzucać do dużego garnka.

Następnie dodaję cebulę pokrojoną w plastry oraz marchewkę startą na dużych oczkach lub ewentualnie pokrojoną w plasterki. Łączę z ogórkami.
Warzywa zalewam olejem i octem, dosypuję cukier i wrzucam ziele angielskie oraz listek laurowy.

Następnie gotuję. Po około 15 minutach doprawiam solą i pieprzem do smaku. Od czasu do czasu mieszam i gotuję do momentu aż warzywa zmiękną.

Właściwie sałatka jest już gotowa. Przeznaczona jest ona do słoików, jednak najpierw musi wystygnąć.
Najlepiej robić ją wieczorem to przez noc wystygnie i rankiem można wkładać ją do słoików (ja używam łyżki cedzakowej) i pasteryzować około 25 minut.

Świetnie nadaje się jako dodatek do ziemniaków lub na kanapkę. Dobra jest również świeża.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.02.2014 23:51
na pewno smaczna
Ania67 06.07.2013 21:33
bardzo luie takie salatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak