Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek gruntowy

    4 kg
  • woda ciepła

    9 szkl
  • sól

    1/2 szkl

Zalewa

  • woda

    3 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • ocet

    2 szkl
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 paczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 paczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 paczka
  • marchew

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka szwedzka

Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Pokrojone ogórki zalać wodą z solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Do każdego słoika dodać po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, po 4 plasterki marchewki oraz po 1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy. Do słoików włożyć odcedzone ogórki. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać zalewą,i zakręcić.Na dno garnka wyłożyć ściereczkę, włożyć słoiki i pasteryzować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Ola1984 31.07.2017 10:34
Bardzo lubię takie sałatki :) Domowe przetwory są najpyszniejsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat