Sałatka szwedzka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek gruntowy

    4 kg
  • woda ciepła

    9 szkl
  • sól

    1/2 szkl

Zalewa

  • woda

    3 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • ocet

    2 szkl
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 paczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 paczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 paczka
  • marchew

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Pokrojone ogórki zalać wodą z solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Do każdego słoika dodać po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, po 4 plasterki marchewki oraz po 1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy. Do słoików włożyć odcedzone ogórki. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać zalewą,i zakręcić.Na dno garnka wyłożyć ściereczkę, włożyć słoiki i pasteryzować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 31.07.2017 10:34
Bardzo lubię takie sałatki :) Domowe przetwory są najpyszniejsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat