Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 400 g
ziemniaki 400 g
cebula 1 szt
jabłko kwaśne 2 szt
rosół wołowy 250 ml
matiasy 10 szt
ogórki konserwowe 200 g
cielęcina 200 g pieczeń
śmietana 12% 200 ml
musztarda 1 łyżka
ocet winny 3 łyżki
cukier do smaku
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa

Buraki po umyciu włożyłem do piekarnika ( zawinięte w folię aluminiową ) rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków , im większe tym dłużej trzeba zapiekać. Ziemniaki ugotowałem do miękkości. Obrałem cebulę , drobno posiekałem , zagotowałem ją w bulionie i odstawiłem do wystygnięcia.
Buraki , ziemniaki obrałem po ostygnięciu i pokroiłem w kostkę. Następnie włożyłem je do miski i zalałem rosołem z cebulą.
Jabłka pokroiłem w kostkę. Filety śledziowe , pieczeń oraz ogórki konserwowe również pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem z ziemniakami , burakami i jabłkami.
Śmietanę wymieszałem z musztardą , octem , sola i pieprzem , przyprawiłem szczyptą cukru.
Sałatkę polałem sosem , wymieszałem i odstawiłem na trzy godziny ( najlepiej na całą noc ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.08.2014 16:42
przepyszna sałatka
Konczi 22.08.2014 16:26
Musi byc przepyszna :D
Seba 22.08.2014 13:34
Świetna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak