Sałatka ryżowa z warstwami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    300 gram
  • jajko

    8
  • cebula

    1
  • groszek konserwowy

    400 gram
  • kukurydza marynowana

    400 gram
  • por

    1-2
  • majonez

  • ketchup

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy (przelałem zimną wodą by się później nie sklejał). Por kroimy w cienkie półplasterki, a cebulę w kostkę. Do jednej miski przekładamy pokrojone warzywa oraz wsypujemy odcedzony groszek i kukurydzę z puszki. Wszystkie te składniki wymieszałem. Ugotowane na twardo jajka pokroiłem w kostkę. Układałem następujące warstwy ryż-warzywa-jajka-ryż-warzywa-jajka itd. Kolejne warstwy smarowałem albo majonezem, albo ketchupem (na przemian) i doprawiałem do smaku solą i pieprzem. Na ostatnią warstwę posmarowałem nieco majonezu i sporo ketchupu - można już podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 28.11.2013 15:12
Tez taką robię;)
Alex_M 28.04.2013 10:26
dobra salateczka :)
Barbara/zuza22_85 13.04.2013 18:16
prosta i smaczna
Luki 04.03.2013 20:58
lubię takie sałatki
Marta17 04.03.2013 20:20
bardzo fajna lekka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat