Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z cukinią

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 100 gram
ogórek 2
pomidor 2
cebula 0,5
majonez 2 łyzki
sól
pieprz
ryż 125 (z dodatkiem szpinaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z cukinią

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy z godnie z opisem na opakowaniu przez 15 minut.
Krok 1 - Sałatka ryżowa z cukinią foto
2
W tym czasie z umytej cukinii wydrążamy środek i kroimy w zgrabną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i wlewamy tyle wody (zimnej), aby przykryła cukinię. Nastawiamy na wolnym ogniu i trzymamy do czasu az woda zacznie wrzeć, wtedy odrazu odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Sałatka ryżowa z cukinią foto
3
Pomidory, cebulę i ogórki obieramy ze skórki i kroimy w zgrabną kostkę.
Krok 3 - Sałatka ryżowa z cukinią foto
4
Do ugotowanego ryżu dodajemy obgotowaną cukinie oraz pozostałe warzywa.
Krok 4 - Sałatka ryżowa z cukinią foto
5
Składniki łączymy z majonezem oraz przyprawami do smaku.
Krok 5 - Sałatka ryżowa z cukinią foto
6
Sałatkę bardzo dokładnie mieszamy i podajemy.
Krok 6 - Sałatka ryżowa z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 06.05.2013 14:11
wspaniała - lubię takie sałatki
staropolanka5 28.08.2012 13:38
fajny
foczka-ks 28.08.2012 13:29
tak pięknie i pewnie nieziemsko smakuje
anemon 28.08.2012 12:27
Ależ pięknie zielona sałatka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak