Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pieczarki 1 kg
papryka czerwona 1 kg
cebula 1 kg
sól 1/2 łyżki

Zalewa

woda 1 litr
ocet 2/3 szkl
cukier 2/3 szkl
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
sól 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Paprykę razem z cebulą solę i odstawiam na 3 godziny w chłodne miejsce.
2. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Zalewam wodą i gotuję około 10 minut. Odcedzam.
3. Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotuję 5 minut. Następnie dodaję pieczarki. Razem gotuję kolejne 5 minut.
4. Gorącą sałatkę przekładam do słoików, zakręcam. Pasteryzuję 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.10.2015 17:49
ja też robię podobną :)
Ewa Wojtaszko 16.08.2015 21:55
moja teściowa robiła kiedyś podobną,tylko do sałatki dodawała jeszcze kukurydzę z puszki
DorotaZ 16.08.2015 19:29
Smakowita sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak