Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sałatka paprykowo-ogórkowa na słodko-ostro

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki
2 kg
papryka czerwona
2 kg
cebula
1 kg
papryczka chili
3-4 szt.
ocet 10 %
1 szkl.
cukier
1 szkl.
olej
1 szkl.
pieprz mielony
1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat
1 op.
Kucharek
1 łyżka
Sklep Prymat
ziele angielskie
1 łyżka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
10 szt.
Sklep Prymat
sól
3-4 łyżki
Sklep Prymat
jabłko kwaśne
1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka paprykowo-ogórkowa na słodko-ostro

Ogórki umyć, pokroić w plasterki i przełożyć do miski - posolić.
Paprykę pokroić w krótkie paseczki, cebulę w piórka, dodać do ogórków, wymieszać.
Nakryć i odstawić na 3 godziny.
Warzywa odcedzić, ale nie odciskać!
Warzywa połączyć z jarzynką, pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Jablka obrać i pokroić w paseczki - dodać do warzyw.
Ocet zagotować z pozostałymi przyprawami, dosypać cukier - gotować pod przykryciem 30 minut.
Dolać olej i zagotować.
Marynatą zalać sałatkę i wymieszać - napełnić średnie słoiczki (ubić), zakręcić.
Pasteryzować 15 minut.

Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu oraz potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.08.2012 16:51
bardzo dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak