Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórki
2 kg -
papryka czerwona
2 kg -
cebula
1 kg -
papryczka chili
3-4 szt. -
ocet 10 %
1 szkl. -
cukier
1 szkl. -
olej
1 szkl. -
pieprz mielony
1 łyżeczka -
Gorczyca biała cała Prymat
1 op. -
Kucharek
1 łyżka -
ziele angielskie
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
10 szt. -
sól
3-4 łyżki -
jabłko kwaśne
1 kilka szt.
Przepis i sposób przygotowania Sałatka paprykowo-ogórkowa na słodko-ostro
Paprykę pokroić w krótkie paseczki, cebulę w piórka, dodać do ogórków, wymieszać.
Nakryć i odstawić na 3 godziny.
Warzywa odcedzić, ale nie odciskać!
Warzywa połączyć z jarzynką, pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Jablka obrać i pokroić w paseczki - dodać do warzyw.
Ocet zagotować z pozostałymi przyprawami, dosypać cukier - gotować pod przykryciem 30 minut.
Dolać olej i zagotować.
Marynatą zalać sałatkę i wymieszać - napełnić średnie słoiczki (ubić), zakręcić.
Pasteryzować 15 minut.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu oraz potraw z grilla.
Komentarze (1)