Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka paprykowo-ogórkowa na słodko-ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
papryka czerwona 2 kg
cebula 1 kg
papryczka chili 3-4 szt.
ocet 10 % 1 szkl.
cukier 1 szkl.
olej 1 szkl.
pieprz mielony 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 op.
Kucharek 1 łyżka
ziele angielskie 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt.
sól 3-4 łyżki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka paprykowo-ogórkowa na słodko-ostro

Ogórki umyć, pokroić w plasterki i przełożyć do miski - posolić.
Paprykę pokroić w krótkie paseczki, cebulę w piórka, dodać do ogórków, wymieszać.
Nakryć i odstawić na 3 godziny.
Warzywa odcedzić, ale nie odciskać!
Warzywa połączyć z jarzynką, pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Jablka obrać i pokroić w paseczki - dodać do warzyw.
Ocet zagotować z pozostałymi przyprawami, dosypać cukier - gotować pod przykryciem 30 minut.
Dolać olej i zagotować.
Marynatą zalać sałatkę i wymieszać - napełnić średnie słoiczki (ubić), zakręcić.
Pasteryzować 15 minut.

Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu oraz potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.08.2012 16:51
bardzo dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak