Sałatka paprykowo-ogórkowa na słodko-ostro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • papryka czerwona

    2 kg
  • cebula

    1 kg
  • papryczka chili

    3-4 szt.
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • olej

    1 szkl.
  • pieprz mielony

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 op.
  • Kucharek

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    10 szt.
  • sól

    3-4 łyżki
  • jabłko kwaśne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć, pokroić w plasterki i przełożyć do miski - posolić.
Paprykę pokroić w krótkie paseczki, cebulę w piórka, dodać do ogórków, wymieszać.
Nakryć i odstawić na 3 godziny.
Warzywa odcedzić, ale nie odciskać!
Warzywa połączyć z jarzynką, pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Jablka obrać i pokroić w paseczki - dodać do warzyw.
Ocet zagotować z pozostałymi przyprawami, dosypać cukier - gotować pod przykryciem 30 minut.
Dolać olej i zagotować.
Marynatą zalać sałatkę i wymieszać - napełnić średnie słoiczki (ubić), zakręcić.
Pasteryzować 15 minut.

Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu oraz potraw z grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 14.08.2012 16:51
bardzo dobra.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat