Sałatka ogórkowa z papryką i marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki

    2 kg
  • cebula

    3 szt
  • marchew

    3 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • sól

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    6 łyżek

Zalewa

  • woda

    1,5 szkl
  • ocet 10 %

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    1/2 szkl
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • liść laurowy

    4 szt
  • goździk Prymat

    4 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy i wraz ze skórą kroimy na małe plasterki lub ścieramy na szatkownicy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w około 2 cm paski, cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą dodajemy sól i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy na 2 godziny. Wodę zagotowujemy z cukrem , octem, zielem, liściem oraz goździkami i odstawiamy do wystudzenia. Do warzyw wlewamy zalewę i olej, mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Sałatkę przekładamy do suchych i czystych słoików i pasteryzujemy 15 minut, Słoiki odwracamy do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat