Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka magdeburska
Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie.
Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm.
Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem.
Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami.
Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem.