Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka magdeburska

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 400 g
por (biała część) 2 szt
gruszki 3
cebula mała
śmietana kwaśna 200 g
sok z cytryny 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cukier 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
ocet winny czerwony 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka magdeburska

Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą.
Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie.
Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm.
Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem.
Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami.
Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.02.2015 16:11
Lubię i robię mieszane sałatki oraz surówki z kapustą czerwoną, ale zawsze ją troszkę zakwaszam, aby powrócił ładny kolorek :)
Magda60 05.02.2015 14:14
smaczna salatka
Ada-Gaba 05.02.2015 11:54
ciekawe połączenie wszystkich smaków
Asik32 05.02.2015 10:23
ta sałatka zawiera takie smaki jakie lubię:)
IZABELA29 05.02.2015 10:21
lubię takie surówki z kapusty czerwonej szkoda ,że tak rzadko je robię
Ania67 05.02.2015 10:09
wygląda oszałamiająco
Futka 05.02.2015 09:30
Przepyszna propozycja na sałatkę! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak