Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka kszubska

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 5 kg
papryka czerwona 2 kg
papryka żółta 2 kg
cebula 0,5 kg
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
nasiona gorczycy Prymat 1 op
ocet 10 % 1 but
cukier 1 kg
sól do smaku 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka kszubska

Ogórki kupujemy jak najmniejsze, następnie je płuczemy. Paprykę myjemy i kroimy w dosyć spore kwadraty. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużej miski i zalewamy przygotowanym roztworem w proporcji 1:9 (1 szklanka soli na 9 szklanek wody). Roztworu przygotowujemy tyle, aby nasze warzywa swobodnie w nim pływały. Zostawiamy je na 3 godziny, a następnie odcedzamy i przekładamy do słoiczka. Kolejność wedle uznania. Ja zawsze na końcu układam paprykę:) Do każdego słoiczka wrzucamy dwa ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek gorczycy. Następnie przygotowujemy zalewę na którą składają się: 4 szklanki cukru, 4 szklanki wody i 3 szklanki octu. Wszystko trzeba zagotować, a następnie przelać do słoiczków wypełnionych warzywami. Wekujemy, a następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce (ja zawsze ustawiam je na na ręczniku do góry dnem) :)

Życzę smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.11.2014 17:47
warto mieć takie przetwory
bhb8 08.11.2014 15:40
Przydatna zaprawa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak