Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą
Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, pokrojone ogórki kiszone, słoiczek kukurydzy i 1/2 słoiczka groszku.
Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i doprawiamy (według gustu).
Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy cienko majonezem (zapobiega to wysychaniu). Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się „przegryzą”.