Ziemniaki,seler,pietruszkę i marchew myjemy, gotujemy we wrzącej wodzie w łupinkach pod przykryciem do miękkości.Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia.Następnie obieramy,płuczemy i kroimy w kostkę.Mieszamy.Jajka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli na twardo.Następnie obieramy,płuczemy,kroimy w kostkę,dodajemy do pokrojonych warzyw.Cebulę obieramy,płuczemy,kroimy w drobną kostkę i dodajemy na jarzyn.Mieszamy.Jabłka myjemy,obieramy,usówamy gniazda nasienne,płuczemy,kroimy w kostkę,dodajemy do sałatki.Ogórki kroimy również w kostkę,dodajemy do wcześniejszych składników.Mieszamy.Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy,dodajemy do sałatki.Mieszamy.Śmietanę,mieszamy z majonezem,dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.Mieszamy.Dodajemy do sałatki.Mieszamy.Przyprawiamy do smaku.Mieszamy.