Sałatka grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    2 kg
  • cebula

    2 szt
  • olej

    1/2 szkl
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ocet 10 %

    1/4 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki lub inne grzyby leśne dokładnie oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i razem z kurkami podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posypujemy solą i pieprzem i dusimy aż grzyby zmiękną około 20 minut. Do podsmażonych grzybów dodajemy ocet i koncentrat dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aż składniki się dobrze połączą. Gotową sałatkę przekładamy do suchych i czystych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem aby się zassały.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 25.06.2017 20:08
Cos pysznego
IKrakowianka 22.06.2017 21:50
super pomysł na sałatkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat