Sałatka gruszkowa z koprem włoskim i sosem włoskim Prymat

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszka

    2 sztuki
  • koper włoski

    1 bulwa
  • strzępiasta czerwona sałata (lollo rosso)

    1 główka
  • orzechy nerkowca

    30 g
  • ser pleśniowy

    100 g
  • oliwa

    150 ml
  • szalotka

    2 sztuki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sos włoski

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 22.01.2011 22:36
nie do kończ mi pasuje ale fajnie wygląda
Babciagramolka 08.01.2011 18:50
Wszystkom oprócz kopru włoskiego
Babciagramolka 08.01.2011 18:50
Wszystkom oprócz kopru włoskiego
Barbara55 09.11.2010 14:16
dziwna ta sałatka
Sylwia88 04.11.2010 13:13
bardzo ładnie wygląda
rakow2 03.11.2010 15:57
lubię sałatki
marta639 17.09.2010 15:24
Ciekawy przepis
Natalia/tubisiek 10.06.2010 07:29
uwielbiam gruszki! ta sałatka musi być przepyszna :)
Piotr48 31.05.2010 13:25
wygląda smakowicie ;)
Iwusia 22.05.2010 12:45
Pięknie wygląda i zapewne tak samo wspaniale smakuj !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat