SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.

SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże buraki

    2
  • sól, pieprz

  • ocet winny

    2-3 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • olej roślinny

    125 ml
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • musztarda npDijon

    1 łyżeczka
  • sól, pieprz

  • przepiórcze jaja

    8-10
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach,
mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą i pierzem. Zostawiam
na dobę, aby smaki się przeszły.

Składniki na majonez, czyli żółtko, olej, sok z cytryny, musztarda, koniecznie muszą być w tej samej temperaturze!
Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja.
Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku,
bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć.
Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek.
Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu
(całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam.

Podaję jako przystawkę lub na kolację.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megg

23.07.2013 14:24
super ciekawa sałatka

marcia7

23.07.2013 12:45
ciekawy dodatek jajek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat