Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.
mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą i pierzem. Zostawiam
na dobę, aby smaki się przeszły.
Składniki na majonez, czyli żółtko, olej, sok z cytryny, musztarda, koniecznie muszą być w tej samej temperaturze!
Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja.
Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku,
bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć.
Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek.
Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu
(całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam.
Podaję jako przystawkę lub na kolację.