Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duże buraki 2
sól, pieprz
ocet winny 2-3 łyżki
cukier 1 łyżka
olej roślinny 125 ml
sok z cytryny 1/2 cytryny
musztarda npDijon 1 łyżeczka
sól, pieprz
jajka przepiórcze 8-10

Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.

Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach,
mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą i pierzem. Zostawiam
na dobę, aby smaki się przeszły.

Składniki na majonez, czyli żółtko, olej, sok z cytryny, musztarda, koniecznie muszą być w tej samej temperaturze!
Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja.
Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku,
bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć.
Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek.
Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu
(całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam.

Podaję jako przystawkę lub na kolację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 23.07.2013 14:24
super ciekawa sałatka
marcia7 23.07.2013 12:45
ciekawy dodatek jajek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak