Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron świderki
500 gram -
kukurydza w puszce
1 szt -
ogórek konserwowy
7 szt -
cebula biała
1 szt -
majonez
300 ml -
śmietana 18-procentowa
200 ml -
sól
do smaku -
czosnek
6 ząbków -
brokuły
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Sałatka brokułowa
Mrożone brokuły ugotować wg polecenia na opakowaniu, a świeże 5 min. Pokroić je w średnią kostkę, tak aby się nie rozpadały.
Ogórki i cebulę również pokroić w kosteczkę. Cebulę dodatkowo posolić 5 minut przed dodaniem do sałatki.
Przygotowanie sosu: majonez, śmietanę, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek połączyć.
Makaron, ogórki, kukurydzę i brokuła wymieszać w misce. Ważne jest aby sos dodać dopiero godzinkę przed podaniem sałatki, gdyż makaron \"wciągnie\" go i zamiast sałatki będziemy mięli beton;)
Sałatkę dekorujemy majonezem, kukurydzą i kilkoma różyczkami brokuła.
Smacznego.
Komentarze (2)