Sałatka brokułowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    500 gram
  • kukurydza w puszce

    1 szt
  • ogórek konserwowy

    7 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • majonez

    300 ml
  • śmietana 18-procentowa

    200 ml
  • sól

    do smaku
  • czosnek

    6 ząbków
  • brokuły

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować z dodatkiem 2 łyżeczek soli i oleju.
Mrożone brokuły ugotować wg polecenia na opakowaniu, a świeże 5 min. Pokroić je w średnią kostkę, tak aby się nie rozpadały.
Ogórki i cebulę również pokroić w kosteczkę. Cebulę dodatkowo posolić 5 minut przed dodaniem do sałatki.

Przygotowanie sosu: majonez, śmietanę, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek połączyć.

Makaron, ogórki, kukurydzę i brokuła wymieszać w misce. Ważne jest aby sos dodać dopiero godzinkę przed podaniem sałatki, gdyż makaron \"wciągnie\" go i zamiast sałatki będziemy mięli beton;)
Sałatkę dekorujemy majonezem, kukurydzą i kilkoma różyczkami brokuła.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 27.04.2011 09:52
dobra!
Iwona51 12.04.2011 13:06
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat