Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki z włoskiej kapusty

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z włoskiej kapusty

Kroki postępowania

1
Składniki:
• 8 liści z kapusty włoskiej (6 na sakiewki, 2 na wyłożenie dna naczynia),
• 1 szklanka ryżu,
• 25 dag gotowanego mięsa z kurczaka,
• Natka pietruszki,
• Sól, pieprz do smaku,
• Liście z pora do zawiązania,
• 0,5-1 szklanki bulionu (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będziemy zapiekać sakiewki), może być z kostki.

Dodatkowo:
• 2 pomidory,
• 1 cebula

Ryż gotujemy na sypko. Studzimy delikatnie.
Mięso mielimy.
Pietruszkę siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Sakiewki z włoskiej kapusty foto
2
Liście z kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy. Studzimy.
Z przestudzonych liści wycinamy grubą część łodygi. Na środku układamy porcje nadzienia. Liść zawijamy delikatnie ku górze formując sakiewkę. U góry zawiązujemy ją porem.
W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi liśćmi.
Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej także wykładamy lekko obgotowanym liściem. Całość podlewamy niewielką ilością bulionu i zapiekamy pod przykryciem około 20 minut.

Gotowe wyciągamy. Podajemy z sosem pomidorowym na gorąco.

Sos: Cebulę kroimy w kostkę . rumienimy na oleju. Pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli. Razem smażymy, aż pomidory się rozejdą.
Doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Sakiewki z włoskiej kapusty foto
3
To pyszny sposób na urozmaicenie tradycyjnych gołąbków.
Krok 3 - Sakiewki z włoskiej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.02.2014 22:16
Idealna prezencja.
natalia.doradca 19.02.2014 11:12
Rewelacyjny pomysł fajnie wykonane:)
Mniam 18.02.2014 18:19
Świetnie wyglądają takie sakiewki.
Kolorowa 18.02.2014 13:31
ale super !
monia2005 18.02.2014 11:20
pięknie i smakowicie podane
margaret 18.02.2014 10:32
pyszności))
pierniczkowo 18.02.2014 09:48
danie z pomysłem!
paulina2157 18.02.2014 09:44
przepięknie się prezentują
wyattearp 18.02.2014 09:35
jak ładnie wyglądają
stokrotka 18.02.2014 09:34
fajny pomysł na danie
sara1 18.02.2014 08:58
ciekawie i pomysłowo
gibli 18.02.2014 08:55
ciekawie wygląda)
adelajda 18.02.2014 08:52
pomysł super :)
agnieszka131919 18.02.2014 08:35
apetycznie wyglądają mniam
Edith85 18.02.2014 07:58
Wyglądają pięknie :)
Konczi 18.02.2014 06:54
super pomysł na 5 !
treonina 17.02.2014 23:55
super to wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak