Fasolk? szparagow? nale?y dok?adnie umy?, nast?pnie wrzuci? do garnka, zala? wod?, dosypa? p?ask? ?y?k? soli i obgotowa?. Gdy si? ugotuje, odcedzi?. Cebul? nale?y obra? ze skóry, nast?pnie pokroi? w pó? plasterki, zeszkli? na patelni z dodatkiem oleju. Nast?pnie do cebuli doda? marchew, któr? najpierw myjemy, nast?pnie zetrze? na tarce o grubych oczkach. Marchewk? dusi? ok. 5 minut, po tym czasie doda? fasolk?, na ko?cu dodajemy pomidory, które wcze?niej nale?y dok?adnie umy? i pokroi? w grube pó? plastry. Gdy pomidory lekko si? b?d? rozpada? dodajemy sze?? p?askich ?y?ek sto?owych octu, 3 ?y?ki sto?owe cukru, 2 ?y?ki sto?owe soli, pó? litra oleju, cztery listki laurowe i 10 ziarenek ziela angielskiego. Wszystko razem dok?adnie mieszamy. Do czystych s?oików nak?adamy sa?atk?, nast?pnie pasteryzujemy w garnku zalanym wod? przez ok. 15 minut.