Rzymska pieczeń z cukinią

Rzymska pieczeń z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    70 dkg
  • cukinia

    1 szt
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • kajzerka

    1 szt
  • jajko

    2 szt
  • cebula

    3 szt
  • pomidor

    1 szt
  • mozzarella

    150 g
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rzymska pieczeń z cukinią

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i wydrążyć ostrym, długim nożem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Połowę dodać do mielonego mięsa a połowę zostawić na patelni. Smażyć dalej z dodatkiem pomidora, kawałków wydrążonych z cukinii oraz bardzo drobno posiekanej papryczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Kiedy woda z farszu odparuje, zdjąć z ognia i ostudzić. Dosypać startą mozarellę i korzystając z łyżeczki do herbaty napełnić tym farszem środek wydrążonej cukinii.

Bułkę namoczyć w wodzie a potem odcisnąć i zetrzeć na tarce. Wymieszać tak przygotowaną bułkę z mięsem, jajami oraz połową podsmażonej cebuli. Doprawić do smaku suszoną bazylią oraz solą i pieprzem.

Blaszkę, w moim przypadku długą keksówkę, natłuścić i wysypać bułką tarta (można też kaszą mnną). Ułożyć na blaszce połowę mięsa, na mięsie umieścić cukinię i przykryć drugą połową mięsa – docisnąć. Piec w temeperaturze ok. 180 stopni przez godzinę i 10 minut. Podawać na ciepło albo na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Klausia 26.08.2014 17:40
ciekawa pieczeń :)
misia53 30.10.2013 23:59
bardzo pomysłowo a jakże dekoracyjnie....
sylwia_mc 30.09.2013 08:46
Pyszna jest ta pieczeń, ja również robiłam ją kilka razy ale dawno właśnie już
halina17 29.09.2013 22:37
Dobry pomysł .
Barbara13 29.09.2013 21:28
Pięknie wygląda i zapewnie tak smakuje
Małgorzata9 29.09.2013 21:23
pysznie wygląda
mariel78 29.09.2013 20:26
Ciekawa propozycja
Konczi 29.09.2013 18:47
bardzo fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat