Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
70 dkg -
cukinia
1 szt -
papryczka chili
1/2 szt -
kajzerka
1 szt -
jajko
2 szt -
cebula
3 szt -
pomidor
1 szt -
mozzarella
150 g -
sól do smaku
-
olej do smażenia
-
tłuszcz do formy
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
do formy -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Rzymska pieczeń z cukinią
Bułkę namoczyć w wodzie a potem odcisnąć i zetrzeć na tarce. Wymieszać tak przygotowaną bułkę z mięsem, jajami oraz połową podsmażonej cebuli. Doprawić do smaku suszoną bazylią oraz solą i pieprzem.
Blaszkę, w moim przypadku długą keksówkę, natłuścić i wysypać bułką tarta (można też kaszą mnną). Ułożyć na blaszce połowę mięsa, na mięsie umieścić cukinię i przykryć drugą połową mięsa – docisnąć. Piec w temeperaturze ok. 180 stopni przez godzinę i 10 minut. Podawać na ciepło albo na zimno.
Komentarze (8)