Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzeżuchowe kluseczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowanych i zimnych ziemniak 1 kg
posiekanej rzezuchy 2 szk
jajko 1
mąka pszenna i ziemniaczana ilość mąk w opisie przygotowania
soli 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rzeżuchowe kluseczki

Ziemniaki zmielić i wrzucić do miski. Podzielić na 4 części i jedną część odsunąć. W miejsce wyjętej 1/4 ziemniaków dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dosypać mąki pszennej. Dodać sól, jajko i posiekaną rzeżuchę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wycinać dowolną foremką, ale nie za dużą kluseczki. ( Ja użyłam rombów ). Kluski układać na oprószonej mąką desce lub stolnicy. W większym garnku zagotować tyle wody aby kluski po włożeniu swobodnie pływały. Gdy woda zacznie się gotować posolić ją i wlać odrobinę oleju. Wkładać delikatnie kluski, zamieszać drewnianą łyżką i gotować od wypłynięcia około 3 minuty. Po ugotowaniu kluski zahartować w zimnej wodzie i od razu nakładać na talerze. Posypać przesmażonym z cebulką boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.09.2014 23:14
świetny pomysł
Kate131 02.09.2012 09:03
ty to masz pomysły!
ZEWA 04.08.2012 16:31
o tak, są pyszne
Rafał10 04.08.2012 16:24
mniam ! Muszą być PYSZNE!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak