Ryżyk

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 szkl
  • woda

    4 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • jajko

    2
  • śmietana

    1 szkl
  • margaryna

    2 łyżki
  • jabłka

    1,5 kg
  • cynamon

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy zimną wodą. Na patelni roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i podsmażać na małym ogniu dopóki się ryż zeszkli. Następnie wlewamy zimną wodę i szczyptą soli osolimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody (ok. 20 min). Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ryżu, wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części. Jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy, cynamonem i cukrem do smaku (ok. 6 łyżek). Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć 1/3 ryżu- połowa jabłek- kolejna część ryżu- reszta jabłek- ostania porcja ryżu- wylewamy śmietankę i okraszamy wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aga-25 03.12.2014 14:32
słodkie i dobre
Kejti 27.09.2014 11:31
Pożywny obiadek :-)
Suonatar 23.09.2014 18:50
Warto spróbować :)
smakowita 23.09.2014 16:46
pyszny jest tak przyrządzony ryż
Janina 23.09.2014 16:33
Świetne jedzonko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat