Ryżowe kulki serowo - czosnkowe.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • czosnek

    2 zabki
  • ser żółty

    100 g
  • koperek

    2 łyzki posiekane
  • natka pietruszki

    2 łyżki posiekane
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mąka

  • olej

    do smazenia
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryżowe kulki serowo - czosnkowe. foto
Szklankę ryżu gotuję w 2-3 szklankach wody z dodatkiem kostki bulionowej słodko-kwaśnej i vegetą. Od czasu do czasu mieszając. Jak już się ugotuje odstawiam do ostudzenia. Ser żółty kroję na małe kwadraty, ryż przyprawiam dowolnymi przyprawami. Dodaję posiekaną pietruszkę i koperek, czosnek wyciśnięty przez praskę, mąkę i bułkę tartą (jeśli uważamy, że za mało jest bułki tartej można dosypać troszeczkę) i wszystkie składniki dokładnie łączę.
Krok 2 - Ryżowe kulki serowo - czosnkowe. foto
Robię kulki wkładając do środka kawałki sera żółtego. Następnie obtaczam je w bułce tartej i podsmażam z każdej strony.
Krok 3 - Ryżowe kulki serowo - czosnkowe. foto
Ryżowe kulki są smaczne na zimno i na gorąco. Świetny dodatek do dań mięsnych, sprawdza się jako przekąska. Smacznego)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 24.04.2014 21:50
świetne te kuleczki
norweska20 26.02.2014 08:17
apetyczne..mniam
Róża1 07.02.2014 19:47
fajny i ciekawy przepis:-)
Malinka 06.02.2014 22:40
Bardzo fajne kuleczki :)
Czyki 08.01.2014 17:08
Super kuleczki:)rewelacyjne do mięska jak i do sosów dip:)
karolina1869 22.10.2013 19:36
fajne kotleciki
everay 02.10.2013 12:36
fajne i ciekawe
margaret 01.10.2013 23:04
fajny przepis:)
Konczi 01.10.2013 18:43
pomysłowe kuleczki
iwi 01.10.2013 18:25
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat