Ryżowe babeczki z truskawkami

Ryżowe babeczki z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • masło

    125 g
  • cukier trzcinowy

    1/3 szklanka
  • śmietana 12%

    4 łyżka
  • Nadzienie:

  • mleko

    2,5 szklanka
  • śmietanka 12-procentowa

    1 szklanka
  • ryż arborio

    4 łyżek
  • wanilia

    1 laska
  • cukier trzcinowy

    3 łyzka
  • truskawki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryżowe babeczki z truskawkami

Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.

Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.

Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.

Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.

Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.

Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.

Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.

Smacznego :)
Wzorowane na przepisie z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Konczi 28.08.2012 13:30
pyszności
msmariusz 28.08.2012 13:20
słodkie pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat