Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka krupczatka
1 szklanka -
masło
125 g -
cukier trzcinowy
1/3 szklanka -
śmietana 12%
4 łyżka -
Nadzienie:
-
mleko
2,5 szklanka -
śmietanka 12-procentowa
1 szklanka -
ryż arborio
4 łyżek -
wanilia
1 laska -
cukier trzcinowy
3 łyzka -
truskawki
Przepis i sposób przygotowania Ryżowe babeczki z truskawkami
Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.
Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.
Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.
Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.
Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.
Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.
Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.
Smacznego :)
Wzorowane na przepisie z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej.
Komentarze (2)