Ryżowa sałatka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    30 dag
  • kukurydza w puszce

    1 sztuka
  • pieczarki marynowane

    1 słoik
  • jajko

    5 sztuka
  • szynka

    30 dag
  • majonez

    5 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Pieczarki kroimy na ćwiartki, a szynkę w cienką kostkę.

Do podanych wyżej składników dodajemy majonez, dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wkładamy do lodówki na godzinę, podajemy schłodzoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 14.05.2014 09:17
super smaczna sałatka
dodi 14.05.2014 09:01
bardzo lubię taka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat