Ryż zapiekany z powidłami

Ryż zapiekany z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    3 saszetki
  • jabłka

    70 dkg
  • masło

    1/3 kostki
  • cukier

  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryż zapiekany z powidłami

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż zapiekany z powidłami foto
Ryż gotujemy z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu.
Krok 2 - Ryż zapiekany z powidłami foto
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do rondelka, podlewamy wodą i dusimy aż wyraźnie się rozgotują. Jabłka rozdrobniamy widelcem, słodzimy do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kawałki masła, następnie połowę ryżu, powidła (które posypujemy cynamonem) oraz drugą połowę ryżu.
Krok 3 - Ryż zapiekany z powidłami foto
Naczynie przykrywamy i zapiekamy 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Seba 26.08.2013 15:45
smaczny jest taki obiad
Beata23 23.07.2013 10:48
pyszne danie
SmacznaPyza 16.02.2013 18:27
powideł to ja tutaj nie widzę, ale ryż z jabłkiem lubię
Dorian 30.12.2012 00:28
pycha
smakowita 13.09.2012 20:31
pycha !
RenataZ-et 22.08.2012 21:17
Mniam, mniam
Pusia 22.08.2012 18:46
pycha
Ewelina38 21.08.2012 22:03
pyszne jedzonko
anemon 21.08.2012 08:01
Bardzo lubię ryż zapiekany z jabłkami, robię nieco inaczej. Twój sposób na ryż z musem jabłkowym chętnie wypróbuję.
olkaaa 20.08.2012 11:05
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat