Ryż zapiekany na słodko.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

  • śmietana kremówka

    330 ml
  • ryż

    2 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* 2 saszetki ryżu po 10 dag (ugotowane )
* ok.0,5 l musu z jabłek lub innych owoców np.
* http://www.doradcasmaku.pl/przepis/242480/mus-z-papierowek-na-bogato-.html
* 330 ml śmietany kremówki 30%
* 4 czubate łyżki bardzo gęstego serka waniliowego homogenizowanego
* 16 g cukru waniliowego
* 1 opakowanie śmietan-fixu (zagęstnika do ubijania śmietany)
* ok. 5 dag masła
* do dekoracji np.maliny i listki mięty

Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia wyłożyć 1\3 ugotowanego ryżu,lekko docisnąć łyżką.Wyłożyć połowę musu owocowego.Przykryć 1/3 ryżu,rozprowadzić równomiernie i kolejno nałożyć jeszcze raz mus i ryż.Wierzch zapiekanki pokryć wiórkami masła,które pozostało ze smarowania naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok.20-30 minut w termoobiegu. W czasie zapiekania wyjmujemy bardzo zimną kremówkę.Ubijamy ją szybko i krótko na sztywno.Dodajemy pod koniec ubijania cukier waniliowy wraz z zagęstnikiem .Chwilkę miksujemy i po łyżce dodajemy serek waniliowy.Wstawiamy do lodówki. Gdy zapiekanka jest gotowa pokrywamy ją bitą śmietaną.Dekorujemy np.malinami i miętą.Robimy to jednak szybko,by pod wpływem gorącej zapiekanki bita śmietana nam się nie rozpłynęła. Zapiekany ryż jest nie za słodki.Jeśli ktoś lubi słodsze potrawy może dosłodzić mus lub dodać do bitej śmietany cukier puder.Ale wg. mnie moja wersja jest w sam raz.Polecam!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miki47 04.06.2013 09:33
super propozycja, mniam
caralajna 14.04.2013 10:37
lubię taki
adelajda 24.08.2012 08:57
super apetyczne !
Agnieszka54 17.08.2012 16:21
pyszności
Aleksandra15 17.08.2012 15:58
wspaniale wygląda, jestem pod wrażeniem ;-)
treonina 17.08.2012 13:58
pycha :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat