Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z wędzonym tofu i awokado
1. Opłucz ryż basmati na sitku aż woda stanie się czysta. Ugotuj ryż w garnku z osoloną wodą i z ½ łyżeczki curry, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wędzone tofu pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek i odstaw.
3. Czerwoną cebulę do salsy obierz i drobno posiekaj. Kolendrę opłucz i drobno posiekaj.
4. Usuń nasionka z papryczki chili i również drobno ją posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
5. Połącz z cebulą, chili i połową kolendry. Dodaj sok z jednej limonki oraz sporą kroplę oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestki, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z połówek i pokrój go w drobną kostkę.
7. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz kukurydzę i fasolę.
8. Ryż przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż do miseczek. Na ryż nałóż wędzone tofu, kukurydzę, fasolę, awokado i salsę pomidorowo-limonkową. Podawaj udekorowane pozostałą kolendrą.