Ryż z wędzonym tofu i awokado

Ryż z wędzonym tofu i awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowuję to danie na wspólną kolację dla rodziny, przyjaciół lub dobrych znajomych. Danie to, jest lekkie, zdrowe, idealne na kolację. Zachwyca wszystkich, pięknie wygląda, jest kolorowe i wszyscy z niecierpliwością na nie czekają.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    300 g
  • tofu

    250 g
  • limonka

    1 szt.
  • awokado

    2 szt.
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • pomidory

    3 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • świeża kolendra

    20 g
  • przyprawa curry

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oliwy z oliwek do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Opłucz ryż basmati na sitku aż woda stanie się czysta. Ugotuj ryż w garnku z osoloną wodą i z ½ łyżeczki curry, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wędzone tofu pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek i odstaw.
3. Czerwoną cebulę do salsy obierz i drobno posiekaj. Kolendrę opłucz i drobno posiekaj.
4. Usuń nasionka z papryczki chili i również drobno ją posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
5. Połącz z cebulą, chili i połową kolendry. Dodaj sok z jednej limonki oraz sporą kroplę oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestki, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z połówek i pokrój go w drobną kostkę.
7. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz kukurydzę i fasolę.
8. Ryż przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż do miseczek. Na ryż nałóż wędzone tofu, kukurydzę, fasolę, awokado i salsę pomidorowo-limonkową. Podawaj udekorowane pozostałą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat