Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurczakiem i warzywami
W rondlu zagotuj 500 ml wody i rozpuść w nim jedną kostkę bulionową.
Gdy całość zacznie wrzeć wrzuć ryż i ugotuj do miękkości.
Filet z piersi kurczaka umyj, pozbaw błonek i pokrój w kostkę. Posyp dokładnie przyprawą do gyrosa i usmaż na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, podsmaż na oleju pozostałym od mięsa. W szklance wrzątku rozpuść kostkę bulionu drobiowego. Do pieczarek dodaj ryż i podlej je bulionem, całość dokładnie mieszaj. Dodaj paprykę (po 0,5 strąka z każdego koloru - żółta, zielona, czerwona) pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w paseczki.
Całość duś, od czasu do czasu mieszając, aż papryka zrobi się miękka i bulion wyparuje.
Ryż z pieczarkami i papryką połącz z podsmażonym wcześniej mięsem. Na sam koniec dodaj dużą ilość posiekanej natki pietruszki.
Gotowe, smacznego!