Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kurczakiem i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
ryż 1 szklanka
bulion drobiowy 2 kostki
papryka 1,5 sztuki
pieczarki 300 gram
natka pietruszki według uznania
przyprawa gyros wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurczakiem i warzywami

Ryż namocz w zimnej wodzie.
W rondlu zagotuj 500 ml wody i rozpuść w nim jedną kostkę bulionową.
Gdy całość zacznie wrzeć wrzuć ryż i ugotuj do miękkości.
Filet z piersi kurczaka umyj, pozbaw błonek i pokrój w kostkę. Posyp dokładnie przyprawą do gyrosa i usmaż na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, podsmaż na oleju pozostałym od mięsa. W szklance wrzątku rozpuść kostkę bulionu drobiowego. Do pieczarek dodaj ryż i podlej je bulionem, całość dokładnie mieszaj. Dodaj paprykę (po 0,5 strąka z każdego koloru - żółta, zielona, czerwona) pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w paseczki.

Całość duś, od czasu do czasu mieszając, aż papryka zrobi się miękka i bulion wyparuje.
Ryż z pieczarkami i papryką połącz z podsmażonym wcześniej mięsem. Na sam koniec dodaj dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Gotowe, smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 13.08.2015 12:10
bardzo dobry posiłek
Maridka19 13.08.2015 09:12
Bardzo fajna i szybka propozycja na kolację :)
Babeczka35 13.08.2015 08:56
Smaczne danie:)
pestka 13.08.2015 07:07
pyszna kolacja
Justyna Jussstiii 13.08.2015 00:06
szybkie i dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak