Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kalafiora z migdałami i mietą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 1
migdały 1/2 szkl.
natka pietruszki pęczek
mięta liście kilka sztuk
rodzynki kilka
olej 4 łyżki
mielona kolendra 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
chili szczypta
cynamon szczypta
kardamon szczypta
sól duża szczypta

Porada

Danie jest świetne również po nocy spędzonej w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kalafiora z migdałami i mietą

Kalafiora dzielimy na duże różyczki i wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, często go obracając, by się nie przypalił. Następnie ścieramy go na tarce o dużych oczkach. Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie kroimy w duże kawałki. Siekamy natkę pietruszki, miętę oraz rodzynki. W dużej misce mieszamy kalafiora z posiekanymi ziołami, rodzynkami, migdałami, olejem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Doprawiamy solą do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.06.2016 10:46
Ciekawy pomysł na kalafiora.
smerfetka79 09.06.2016 23:54
ryż z kalafiora... brzmi ciekawie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak