\"Ryż z jabłkami\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 torebki
  • jabłka

    2
  • mleko 2%

    1,5 szkl.
  • woda

    1,5 szkl.
  • masło

    1 łyż.
  • cynamon Prymat

  • cukier

    0,5 szkl.
  • margaryna do smarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj ryż w torebkach najlepiej w wodzie zmieszanej z mlekiem. Dodaj odrobinę soli i łyżeczke masła. Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki, bez środka. Każdy z plastrów obtocz w cukrze i cynamonie. Przygotuj naczynie, smarując je tłuszczem. Najpier na dno połóż pierwszą warstwę ryżu, następnie ułóż jabłka, znów ryż, jabłka, ryż, itd. Na samym wierzchu powinien zostać sam ryż, który następnie posmaruj śmietaną. Wstaw do piekarnika i piec w ok. 170. st. aż się zarumieni. Można podawać ze smietaną, cukrem i odrobiną soku malinowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
przejs 13.11.2011 17:02
Uwielbiam ryż z jabłkami..ni to kolacja ni to deser - pychotka!
ziutula 13.11.2011 08:02
lekkostrawne jedzonko...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat