Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Doskonały na kolację lub podwieczorek. Koniecznie z dodatkiem cynamonu, który nadaje cudownego smaku! Smacznego!

Składniki:

Składniki

ryż 2 szklanki
mleko 2 szklanki
woda 2 szklanki
jabłka 1.5 kilograma
masło 82% 5 dag
olej 2 łyżki
cynamon 1 łyżka
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy w mleku połączonym z wodą, do momentu aż pochłonie cały płyn i będzie miękki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wraz z przykrywką.

Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, następnie starte jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem według upodobań. Następnie nakładamy pozostały ryż. Na wierzchu układamy wiórka z masła, które robimy za pomocą noża. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 1 godzinę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.05.2018 20:25
Taki ryż mój mąż by mógł codziennie wsuwać.Pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak