Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Doskonały na kolację lub podwieczorek. Koniecznie z dodatkiem cynamonu, który nadaje cudownego smaku! Smacznego!

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ryż

    2 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • jabłka

    1.5 kilograma
  • masło 82%

    5 dag
  • olej

    2 łyżki
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w mleku połączonym z wodą, do momentu aż pochłonie cały płyn i będzie miękki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wraz z przykrywką.

Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, następnie starte jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem według upodobań. Następnie nakładamy pozostały ryż. Na wierzchu układamy wiórka z masła, które robimy za pomocą noża. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 1 godzinę.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

25.05.2018 20:25
Taki ryż mój mąż by mógł codziennie wsuwać.Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat